2014 m. rugsėjo 14 d., sekmadienis

ATO: vasaros tapiniai (1)

Visa vasara (kaip ir pavasaris bei žiema) pradėjo įdėmiai ir nervingai sekant baisiuosius įvykius Ukrainoje. Ir jeigu metų pradžioje nuo to sėkmingai sugebėjau pabėgti, tapydamas šiaip visokias nuotaikas ir būsenas (išreikštas formalizuotų potėpių pagalba), tai birželio mėnesį, supratau, kad negalėsiu išvengti to, ką kiekvieną dieną ir naktį matau jau beveik realia tapusioje virtualioje erdvėje.
Tai visa vasara praėjo fiksuojant vaizdus ir reiškiant emocijas, susijusias su Rytų Ukraina, Donbasu, antiteroristine operacija, visais karo žiaurumais ir siaubais. Žinau, kad tai net per nago kraštelį neprilygsta tam, kas yra matoma gyvai ir betarpiškai, tačiau norėjau ir deklaruoti savo poziciją. 
Atskleisiu šiek tiek savo kūrybinės virtuvės - nenorėjau, kad tai būtų tiesmuki reportažai (kurių autoriumi aš ir nesu), tačiau akyse ir pasąmonėje įstrigo keli dalykai - žmonės su kaukėmis (balaklavomis), militarinė technika ukrainietiškame peizaže (ach, tos stepės, topoliai, saulėgrąžų laukai) ir naktiniai apšaudymai tamsiuoju paros metu jie ypač kraupūs. 
Dar kas įstrigo žiūrint vaizdus intrenete - kad visi tie baisumai vyksta akompanuojant kregždžių balsams ir šviečiant iki pasiutimo ryškiai saulei žydrame danguje. 

BTR, 2014
Šią kompoziciją įkvėpė vaizdas su gerokai apdaužyta šarvuota  Nacionalinės gvardijos mašina. Nenorėjau labai aiškaus tiesmukumo, todėl motyvą bandžiau abstrahuoti (ar tiksliau - redukuoti į spalvinius santykius ir apibendrintas formas). 
Peizažas (pro langą), 2014
Vaizdas pro langą kažkur iš Donecko daugiabučio. Vakarinis apšaudymas. Visada keista žiūrėti tuos civilių gyventojų užfiksuotus kadrus paprastais "muiliniais" telefonais ir foto aparatais, paprastai fone dar girdėti necenzūrinis leksikonas, jaustukai, ištiktukai ir moteriški balsai, raginantys vyrus (nes jie paprastai filmuoja), pasitraukti nuo langų ar iš balkonų. 
Portretas (DNR), 2014
Kažkurio "Donecko liaudies respublikos" veikėjo atvaizdas. Man buvo įdomus ir intelekto nesužalotas veidas ir jo santykis su spalvinga vėliava (bei tie "cerkovnoslavianskiški" šriftai). 

Portretas (su dvigalviu ereliu), 2014

Žmogus su kepure, 2014
O čia man imponavo didelė uniforminė pareigūno kepurė, jo judesys ir uniformos spalva.

Garbės sargybinis, 2014
Analogiškai - kepurė, visa pareigūno uniforma su tais akselbantais ir panašiai. Stovėjo jis prie kažkokios įstaigos, toks nedrąsus ir visas pažeidžiamas (panašus kareivis griuvo per Ukrainos prezidento inauguracijos ceremoniją). Simbolika, ir nieko čia nepadarysi!

Dvi figūros ir topoliai, 2014
Scena iš, berods, Mariupolio - berods gegužės mėnesį, kuomet prorusiški protestuotojai bandė sustabdyti nacionalinės gvardijos šarvuočius. Man ypač įstrigo toks vyras su skrybėle ir moteris raudonais plaukais, bei bobos, šaukiančios necenzūrinius žodžius. 

Autobusų traukinys, 2014
Iš tiesų čia yra ryto nuotaika su kregždėmis aukštai danguje ir autobusų (lyg pabėgėliams) vore. Doneckas. 

Azov, 2104
"Azovo' bataliono kariai prisiekia. Čia irgi formaliai žiūrint buvo įdomus tų kaukių ir pro jas šviečiančių akių linijų ritmas, taip pat prie širdžių priglaustos rankos.

Žmogus su kauke ir agurku, 2014
Jis valgė agurką nenusiimdamas kaukės ir kažką juokavo apie naują agurkų derlių. 

Balaklava, 2014

Balaklava, 2014
Po kauke veidą slepia vieno iš batalionų ("Donbas") vadas - Semen Semenčenko. 

Sužeistasis, 2014
Baltas veidas baltų ligoninės sienų fone. Štai kas buvo įdomu. Ir dar tas veidas išgąsdintomis akimis. 

Žmogus su balta vėliava, 2014
Motyvas iš belaisvių pasikeitimo operacijos.

Peizažas, 2014
Laukas su ugnimi ir dūmais.

Peizažas, 2014
Saulėgrąžų laukas su sprogimu ir pabūklų vamzdžiais.

Ženklas, 2014
Ženklas su užrašu "Laimingos kelionės!". Prie  sienos perėjimo (Ukraina-Rusija) punkto "Marijivka". Šalia ženklo gulėjo žuvusiųjų kūnai.

Karstai, 2014
Kartais su separatistų kūnais prie kelio, pagriovio.
Krovinys ("200"), 2014
Sunkvežimis, vežantis kūnus iš Ukrainos į Rusiją. Čia dar vasaros pradžia. Buvo vienas pirmųjų reportažų apie tokių krovinių ("200") gabenimą.

 Dar turėtų būti pratęsimas. Nes darbų yra daugiau. 















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą