2015 m. liepos 3 d., penktadienis

Geras dailės bukletas

Man nepatinka žodis "bukletas". Tačiau pasiknaisiojęs Valstybinės lietuvių kalbos komisijos tinklalapyje aptikau, kad tai yra mūsų baltiškoje kalboje vartotinas terminas. Egzistuoja ir tautiniai jo atitikmenys - "lankstukas", "lankstinukas". Visgi tai, apie ką kalbu, negalima vadinti "lankstuku". Visų pirma, jis yra ne sulankstytas, o suveržtas metalinėmis kabėmis, antra - net ir formatas jo ne "-uk-", o pakankamai didelis (paliekninto rašomojo lapo parametrų). 

Maniškis pasakymas geras dailės bukletas yra šiek tiek dviprasmiškas. Tiesiog noriu trumpai pasamprotauti - kokiomis savybėmis turi būti apdovanotas menui (visų pirma - kažkokiai parodai) dedikuotas leidinys (brošiūra, katalogėlis ar panašiai - kažkas neypatingai brangaus ir šiaip paprasčiau nei knyga)? Toks, kad turėtų šiokią tokią išliekamąją vertę - kad parodą aplankęs, dailės prisižiūrėjęs žmogus dar norėtų savo namuose turėti ir suvenyrą - atminties sergėtoją apie įvykį ar reiškinį.

Atsakymas labai paprastas - tas bukletas turi būti pats kaip meno kūrinys!

Tame nėra nieko ypatingo - ne informacinis aspektas, o estetinis tokiame leidinyje turėtų būti akcentuojamas. Ir viskas!

Toks būtų nuostabiosios Čikagos popsistų ir imažinistų grupės - The Hairy Who leidinys SIDESHOW. Šešių menininkų (Art Green, Gladys Nilsson, Jim Nutt, Jim Falconer, Suellen Rocca, Karl Wirsum) grupuotė 1966-1968 metais aktyviai ir reguliairiai linksmino, glubino, stebino, relaksavo, transcendentavo ir kitaip veikė bei įtakojo amerikietiškąją parodų fauną. SIDESHOW - ant blizgaus kreidinio popieriaus ofsetinės litografijos būdu atspaustas 1967 metais reikalas (ar tik ne vieną $ kainavęs?). Tai psichodelinė knyga - kuo tikriausia kelionė po pasąmonės užkaborius. O ten yra visko - ir proto, ir šyzos, ir banalybės, ir juoko. Vartyti ją - tai tas pats, kas klausytis Seržanto Pipiro Vienišųjų Širdžių Klubo Orkestro, sėdėti Vudstoke merkiant lietui ir žiūrėti, kaip saulės aukojimo ritualą atlieka Santana ar, galop, skaityti Alleno Ginsbergo eiles...

Tad toks štai ir turi būti geras dailės bukletas.

Viršeliai
O čia jau atvartai -


















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą