2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Indėnai ir partizanai

Pratęsdamas jau aptartą apačio Džeronimo ir sukilėlio Dluskio temą, tik pastebėsiu, jog mūsų gyvenimuose būna daug sunkiai paaiškinamų - o kartais tiesiog labai paprastai ir aiškiai suvokiamų, panašumų ir sutapimų.

Štai, kad minėtieji apačiai (arba kitų genčių atstovai) ir sukilėliai ar jau po 1944-ųjų metų Lietuvos miškuose kovoję žmonės. Esama daugybė keistų ir įdomių panašumų!

Štai, bent keletas iš jų.

Išorinis panašumas: tiek vieni, tiek kiti iš dalies savo atributu laikė ilgus plaukus. Nieko keisto, kadangi ilgi plaukai tiek senosiose kultūrose, tiek romantizmo nutviekstoje vakarietiškoje civilizacijoje laikyti nepriklausomo ir oraus individo egzistavimo požymiu.

Partizanai Povilas Puodžiūnas-Žėruolis ir Kazimieras Puodžiūnas-Titnagas [iš: Aukštaitijos partizanų prisiminimai, sudarė Romas Kaunietis, VI d., Vilnius, 2006]. 

Džeronimas (pirmas dešinėje) su savo kariais, 1886 m., C.S.Fly nuotrauka [http://en.wikipedia.org/wiki/Geronimo].
Kelios nuotraukos lyginiamajai analizei. Reikia pastebėti, kad Tarpukario jaunuomenė skaitė, "studijavo" indėniškas knygas - visų pirma, Karlą Majų... tad net ir čia esama bendrybių.

Dainavos apygardos Šarūno rinktinės partizanai, 1947-1949 m. [http://www3.lrs.lt/pls/inter/www_tv.show?id=6529,1,19]. 
Džeronimas ir jo kariai , prieš pasiduodami reguliarioms amerkiečių pajėgoms, 1886 m., C.S. Fly nuotrauka [http://en.wikipedia.org/wiki/Geronimo]
Kažkuo panašūs yra ir būstai. Indėnai gyveno palapinėse, partizanai - taip pat. Žinoma, sunkėjant sąlygoms partizanų gyvenamuoju būstu tapo žemėje įrengta slėptuvė...

Didžiosios Kovos apygardos partizanų palapinė [Iš: Laisvės kovotojų prisiminimai, sudarė Romas Kaunietis, VII d., 2 kn., Vilnius, 2000]. 
Džeronimo karių stovykla, 1886 m., C.S. Fly nuotrauka [http://en.wikipedia.org/wiki/C._S._Fly]
Galop net Džeronimo antkapinis paminklas ir obeliskas laisvės kovose žuvusiems yra beveik analogiški! (Tiesą sakant, būtet tai mane ir įkvėpė šiai lyginamajai analizei).

Džeronimo kapas Fort Sille (Oklahoma) [http://en.wikipedia.org/wiki/Geronimo]
Paminklas sovietinių represijų aukoms Lukiškių aikštėje, Vilnius
Iš tiesų tai tame turbūt nieko keisto ir mistiško - tiesiog Laisvės pojūtis ir noras yra bendražmogiškas dalykas.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą